Zapošljavanje i preduzetništvo

21
Aug

Priča o djevojci koja je dala otkaz i izgradila biznis od milijardu dolara

Zilingo, singapurska modna platforma koji okuplja više od hiljadu trgovaca odjećom iz jugoistočne Azije približava se tržišnoj vrijednosti od milijarde dolara, piše “Blumberg”.

Na čelu tog rastućeg azijskog onlajn trgovca nalazi se 27-godišnja devojka Ankiti Bose. Prije pet godina bila je tek mlada analitičarka u investicionoj kompaniji “Sequoia India” s idejom za pokretanje modnog startapa, a u 2017. godini njen startap već je bilježio 1,8 miliona dolara prihoda. Početkom februara su u njih 226 miliona dolara uložili i fondovi rizičnog kapitala “Sequoia Capital” i “Temasek Holdings”.

Inače, žene kao osnivači su u startap svijetu veoma rijetke. Gledajući kompanije od barem milijardu dolara vrijednosti, od 239 startapa širom svijeta, žene se nalaze na čelu njih tek 23.

“Bili smo ekipa od 20 i nešto godina i nismo imali ništa osim sna koji smo odlučili da slijedimo, kaže Bose prisjećajući se početaka kada se udružila sa svojim susjedom, softverskim inženjerom Dhruvom Kapoorom i preuzela rizik. Dala je otkaz u kompaniji ‘Sequoia India’ i u Zilingo uložila 30 hiljada dolara vlastite ušteđevine. Radila je tada i po 18 sati dnevno”, kaže.

Pružali su u početku malim trgovcima odjećom onlajn platformu preko koje bi lakše dolazili do kupaca. No, razvijanjem softvera uspjeli su direktno da povežu dobavljače i tekstilne pogone od Bangladeša do Vijetnama. Objava proizvoda na stranici je besplatna, a Zilingo svoje prihode ostvaruje naplaćujući proviziju između 10 i 20 odsto na svaku narudžbinu.

Inače, tržište onlajn šopinga jugoistočne Azije koje je lani procijenjeno na 23 milijarde dolara, do 2025. godine premašiće i 100 milijardi dolara, procjenjuju analitičari “Googlea-Temaseka”.

Kamatica

Komentari na tekst