Zapošljavanje i preduzetništvo

30
Apr

Genijalac iz Solina u pet godina stvorio firmu vrijednu preko 100 milijuna kuna

IVAN MRVOŠ, mladi solinski poduzetnik prije pet godina pokrenuo je proizvodnju pametnih klupa, doslovno iz garaže. Danas njegova tvrtka Include vrijedi više od 100 milijuna kuna.

U pet godina probili su se na više od 40 tržišta, imaju 11 proizvoda i 15 partnerskih tvrtki – distributera. Include je narastao na 30 zaposlenih, a prije nekoliko dana krenuli su u drugu rundu prikupljanja kapitala na crowdfunding platformi Funderbeam SEE.

Time je Include, nakon svoje prve uspješne kampanje u kojoj su prikupili 465 tisuća eura, postala prva kompanija koja se na zagrebački Funderbeam SEE vraća po novi kapital, ovaj put po minimalno 1,2 milijuna eura. Već prvog dana prikupili su milijun eura tako da ne treba sumnjati da će kampanja biti uspješna.

Mrvoševa priča je, kako i sam kaže – filmska. Prije 10 godina kriza je pokosila tvrtku njegova oca, te su ostali gotovo bez ičega.

“Naša priča je skoro pa filmska. Od 2009. godine smo bili skoro bez ičega, ponekada doslovno nismo imali što jesti. Kriza je pokosila očevu tvrtku, nije uspio naplatiti potraživanja te je nas petero živjelo od 20 kuna. Tada sam imao 14 godina i otac i ja smo tada znali i po najvećoj zimi zavarivati ograde samo da nešto zaradimo. Ja sam 2014. odlučio osnovati firmu, ne zbog klupa, htio sam se baviti bilo čime, servisom računala, izradom web stanica. No htio sam napraviti nešto konkretno i tako smo 2015. došli do klupa, ali ovakav uspjeh tada nismo očekivali”, kaže Mrvoš.

nastavi link

 

Komentari na tekst