Zapošljavanje i preduzetništvo

31
Jan

Da li je moguće biti uspješan preduzetnik u Srbiji?

Da je moguće biti mlad i uspješan i u Srbiji dokazuje ovih nekoliko priča. Neki od naših junaka vratili su se iz tog obećanog zapadnog svijeta da u domovini naprave karijeru i osnuju porodicu. I što je posebno zanimljivo, niko od tih pametnih mladih ljudi nije iz prestonice, iz Beograda. Oni su vjerovali u sebe i u to da u svojim sredinama mogu da budu uspješni. A to je prvi korak ka uspjehu.

 

Svetlana Mojić, dizajner (33) iz Novog Sada: Dizajnira jahte, enterijere aviona i osvaja nagrade

Svetlana Mojić, jedina žena dizajner jahti u Srbiji, projektovala je plutajuće hotele i enterijer “boinga 787 VIP”.
Plutajući hotel izazvao je najviše pažnje javnosti, o čemu je pisao i “Njujork tajms”. Ima privatnu firmu koja zapošljava pet stručnjaka, koju je sama otvorila 2011. godine, a ova mlada uspješna preduzetnica svake godine ubere po bar dvije svjetske i evropske nagrade.
Godinama je kaže bila u jedriličarskoj reprezentaciji Srbije i kasnije, na studijama arhitekture, odlučila je da njena buduća profesija bude upravo miks dvije stvari koje je najviše zanimaju – jedrilice i enterijeri.
Priznanje: Najbolja ženska preduzetnica
“Priznanje za posebnu inicijativu u preduzetničkom stvaralaštvu u jugoistočnoj Evropi” Mojićeva je preuzela prošle godine u Dubrovniku, gdje su učestvovali predstavnici iz više od 11 evropskih zemalja. Prošle godine je njen studio proglašen za najbolju startap firmu na Balkanu u okviru osam zemalja čije su vlasnice žene, što joj je, kako kaže, najdraža nagrada do sada.

 

Dubravko Ćulibrk, doktor nauka informacionih tehnologija (39) iz Novog Sada: Uči kompjutere da razmišljaju

Dubravko Ćulibrk (39) jedan je od najmlađih profesora na Fakultetu tehničkih nauka, a postao je poznat i kao istraživač na prestižnom Univerzitetu u Trentu u Italiji. Takođe, on je najzaslužniji što FTN i Univerzitet u Trentu danas imaju potpisan ugovor o dvojnoj doktorskoj diplomi, pa mladi stručnjaci iz Srbije tamo mogu da idu na usavršavanje. Sa 39 godina on je već uspio da iškoluje tri mlada doktora nauka.

– Radimo na projektima gdje učimo računare da prepoznaju objekte i lica na video – snimcima, na neki način, učimo ih razmišljanju – kaže Ćulibrk.

Trenutno je i šef međunarodne saradnje Fakulteta tehničkih nauka, a bavi se razvojem vještačke inteligencije i jedan je od najistaknutijih naučnika iz te oblasti u Srbiji. Stručnjak za “računarske vizije”.

Tijana Prodanović, astrofizičar (38) iz Novog Sada: Pogled u svemir iz Srbije

Naučnica Tijana Prodanović riješila je za naše navike da krene u suprotnom smijeru, umjesto da predaje na jednom od najprestižnijih američkih univerziteta, vratila se kući.

– Bilo im je neobično što želim da se vratim u Srbiju jer ovde nikada neću imati naučnu karijeru kakvu bih mogla da imam tamo. No meni je bio veći izazov da to što sam naučila u SAD, od istraživanja do pristupa nauci, predavanjima i radu, ponudim našim studentima – rekla je Tijana Prodanović.

Prva u Srbiji se bavi pitanjima nukleosinteze i poreklom prvih elemenata, te astronomijom gama-zračenja. U posljednje vrijeme istražuje sudare galaksija i time kako se kosmičko zračenje ubrzava u sudarima galaksija. Istraživanje je značajno jer niko na svijetu to još nije razmatrao, a pokazuje dobre rezultate i možda će biti objašnjenje za neke probleme koje vidimo u galaksijama.

Ove triče priče, ali i mnoge druge su dokaz da se trud, rad  posvećenost uvijek isplate. Morate biti kreativni I inovativni, ali i biti spremni da snosite određeni rizik, jer samo tako ćete postati uspješan preduzetnik.

Komentari na tekst